microsoft 365


A felhő, mint információtechnológiai fogalom csak az elmúlt években lett ennyire divatos és felkapott. Már biztosan te is hallottál vagy olvastál felhő alapú megoldásokról, felhőben tárolt adatokról, vagy éppen felhőből installálható operációs rendszerekről. Ez nagyrészt annak is köszönhető, hogy napjainkban sorra jelennek meg az ilyen elven működő szolgáltatások, és a nagy gyártók ezeket támogató hardveres és szoftveres megoldásai is.

Nem is kell messzire mennünk, hogy egy mindenki által ismert, népszerű felhő alapú megoldást találjunk. Ilyen technológiai alapokon nyugszik a Microsoft által fejlesztett Microsoft 365 csomag is.

De mi ez a nagy felhajtás a felhő alapú megoldások körül? Mire használható ez egyáltalán?

A felhő alapú információtechnológiai megoldásokra már úgy tekintünk, mint az ajtónkban toporgó jövő hírnökeire. Ugyan nem új találmány, mégis sokszor már futurisztikus lehetőségeket nyújt az egyének vagy éppen vállalkozások számára.

A felhő alapú szerver néhány jellemzője:

1.Könnyedén beüzemelhető 

Ajánlott, ám nem létszükséglet szakember segítségét igényelni a felhő alapú szolgáltatás beüzemeléséhez. Persze egy komplexebb hálózatra való igény esetében már szükséged lehet rá, de akár még egy kisebb, néhány fős vállalkozás számára is könnyedén beindítható komolyabb szakemberi beavatkozás nélkül. 

Az általunk szolgáltatott megoldások esetében maximális támogatást nyújtunk, hogy neked csak a vállalkozásod fejlesztésére kelljen koncentrálnod. 

2.Stabil hálózati elérés szükséges hozzá 

Valószínűleg nem ér meglepetésként a tény, hogy a felhő alapú megoldások üzemeltetéséhez internetkapcsolatra lesz szükséged. Éppen ezért mielőtt leteszed a voksodat mellette, győződj meg róla, hogy általad, vagy a vállalkozásod által használt internet képes lesz-e zökkenőmentesen kiszolgálni a felhőt. 

3.Legendásan rugalmas 

Nagyobb vagy netán kisebb tárhely kapacitásra lenne szükséged? Szeretnéd valamilyen funkcióval kicsit „felokosítani?” Ezek a módosítások mindössze néhány kattintásba kerülnek. Nem kell félned attól, hogy nem halad a vállalkozásod, amíg hetekig a lusta rendszergazdára vársz. 😀 

4.Mérhető 

A Cloud rendszerek automatikusan kontrollálják és optimalizálják az erőforrás felhasználást a szolgáltatás típusának megfelelően, mint például a tárolást, feldolgozást, a sávszélességet, az aktív felhasználói fiókokat. Az erőforrás felhasználás megfigyelhető, ellenőrizhető és pontosan mérhető, biztosítva ezáltal mind a szolgáltató, mind a fogyasztó számára az átláthatóságot. Tehát a fogyasztó az igénybe vett erőforrás-használat arányában fizet. 

Miért jó választás a felhő alapú szerver? 

1.Költséghatékony 

A felhőalapú szolgáltatások igénybevételének nincs hatalmas induló költsége, mint például egy telepített szerverfarmnak. A vállalkozásoknak nem kell drága hardver- és szoftvereszközökre, adattároló berendezésekre beruházniuk. A szolgáltatás tökéletesen skálázható, a szerverek és egyéb berendezések karbantartása a szolgáltatást biztosító feladata. 

2.Gyors telepítés és egyszerű integráció 

A felhő alapú megoldások beüzemelése nem telik hosszú napokba, hetekbe a fizikai szerverekkel ellentétben. 

3.Ledönti a határokat 

A felhő alapú szolgáltatás szó szerint ledönti a határokat. Nem számít, hogy a világ mely pontján vagy éppen, a felhőben tárolt adatokat az internet segítségével bárhonnan könnyedén eléred. Pontosan ezért helytálló megnevezés az „iroda a felhőben”. 

4.Szinte korlátlan tárhelyet biztosíthat 

A felhő képes befogadni és tárolni rengeteg információt és adatot – sokkal többet, mint egy személyi számítógép -, szinte korlátlan tárhely kapacitást biztosítva a felhasználóknak. Ez kiküszöböli azt a problémát, hogy elfogyjon tárhely. 

5.A fizikai szerverek zajosak és sokat fogyasztanak 

Ha nincs megfelelően szigetelve a szerverszoba, akkor az 5m-es körzetében esély sincs a minőségi munkavégzésre. A kibírhatatlan hőség és a fülsüketítő zúgás még a legkitartóbb kollégák munkakedvét is alaposan aláássa, ami hosszú távon az egész vállalat eredményeire hatással lehet. 

6.Biztonságos 

A legtöbb felhő alapú szolgáltató extrém biztonságos körülmények között helyezi el a szervereit, általában többet is, minden fizikai hatástól védve a föld különböző pontjain. Nem ritka, hogy a kiemelt biztonság érdekében akár különböző kontinenseken helyezik el ezeket a szervereket. 

Az adatbiztonság, mint előny úgy értelmezhető, hogy ha összeomlik a számítógépes rendszerünk, az adataink nem egy fizikai eszközön vannak tárolva, hanem a felhőben, aminek köszönhetően az utólagos rendszer helyreállítás könnyebb, az információvesztés kockázata is kisebb. Éppen ezért a felhő alapú megoldások nagyon biztonságosak. 

7.Az fizikai szerverek üzemeltetéséhez rendszeres szakemberi beavatkozásra van szükség 

A felhő alapú tárhelyekkel ellentétben a fizikai szerverek mellé elengedhetetlen a folyamatos rendszergazdai felügyelet. Az elektronikai berendezéseknek és az általuk generált rendkívüli hőségnek köszönhetően pedig az általános veszélyfaktor is jóval magasabb. 

A felhő szolgáltatással minden ilyen nyűgtől megszabadíthatod a céged. 

Mit nyújt az Microsoft 365? 

Az Microsoft 365 szoftvercsomag a különböző verzióknak köszönhetően lehetőséget teremt arra, hogy kivitelezd az egyéni, vagy a vállalkozásod hivatalos „irodáját” a felhőben. 

Az Microsoft 365 könnyedén használható az otthoni irodád hatékonyabbá tételére, de egy komolyabb vállalat esetén is könnyedén megállja a helyét.  

Microsoft appok 

Az Microsoft 365-el gondtalanul használhatod a vállalkozásod számára nélkülözhetetlen irodai alkalmazásokat, köztük a Word-öt és az Excelt is. De lendületesebbé teheted üzleti tevékenységed az ügyfélkapcsolatok és az ügyfelekkel megbeszélt találkozók kezelését segítő egyszerű eszközökkel is. 

Helytől és időtől független hozzáférés 

Igen, ahogy fentebb is olvashattad, az Microsoft 365 megadja a vállalkozásod számára a lehetőséget, hogy bármikor és bárhonnan elérhesd a vállalkozásod működtetéséhez szükséges fájlokat. 

Egy online lehetőségről beszélünk, de könnyedén kivitelezhető az offline hozzáférés is. 

Profi kommunikációs szoftverek 

Az Microsoft 365 tartalmazza a gondtalan kommunikációhoz szükséges szoftvereket is. Nem számít, hogy éppen egy légtérben dolgoztok, vagy akár mindenki más kontinensen tartózkodik, a Teams biztosítja számotokra a hatékony kommunikációt. 

Lehetőséged van írásban (azonnali chat-en, vagy a jól megszokott email-en), hangalapon és videón keresztül történő kommunikációra is. 

Adatbiztonság 

Beépített adatvédelmi és megfelelőségi eszközökkel egyszerűen segítheted céged védelmét a külső veszélyforrások vagy az adatszivárgás ellen. 

Nem kell tartanod az esetleges meghibásodásoktól sem, ugyanis a felhőt bármikor, bármilyen eszközön elérheted. 

Elromlott az egyik gép a munkahelyen? Nem probléma! Ülj át egy másikhoz, töltsd be a felhőt és folytasd ott a munkát, ahol abbahagytad. (Persze azért előtte értesítsd a rendszergazdát. :D) 

Óriási tárhely 

Nincs is annál kellemetlenebb, mint amikor egy fontos dokumentumot kellene letölteni a 10 perc múlva kezdődő meetingre, de a tárhelyünk éppen betelt. A felhő használatával a hasonló gondok csak a rémálmokban köszönnek vissza. 

Gyerekjáték vele a gyors munkavégzés 

Az Microsoft 365 szolgáltatás a produktivitás nagyköveteként mutatkozott be. Köszönhető ez a sokszínűségének és a felhasználókra szabott funkcióinak. Általa már nem kell hosszú perceket pocsékolni arra sem például, ha a tegnapi meeting hangfelvételét szeretnénk megosztani a kollégánkkal, ugyanis ezt is néhány kattintással megoldhatjuk. 

Így áll hát össze a komplett iroda a felhőben. 

Konklúzió 

Néhány év múlva már magabiztosan kijelenthetjük, hogy a fizikai szerverek ideje lejárt, és elkezdődött a felhőszolgáltatások uralkodásának évszázada. A felhőszolgáltatás korszerű, könnyen használható és költséghatékonyabb is a régebben használt fizikai szervereknél. Egy szó, mint száz: az Microsoft 365 minden vállalkozás igényeit kielégíti. 

Te hajlandó lennél felhő alapú megoldásra váltani? Válaszodat kommentben várjuk! ? 


Ezek is érdekelhetnek még:

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.