Elkötelezettség a lelke mindennek – 2. rész

Az előző blogposztban arról volt szó, miért is nem mindegy, hogy a munkatársaink hogyan tekintenek a munkájukra. Egy kis ismétlés: „Egy dolgozó, aki valahogy megcsinálja a munkát, csupán valahogy megcsinálja a munkát. Egy dolgozó, aki elkötelezett, ezzel szemben toronymagasan jobb teljesítményt nyújt, produktívabb, hatékonyabban dolgozik együtt másokkal és nem utolsó sorban jobban átgondolt döntéseket hoz.” Folytassuk a témát gyakorlati(bb) megközelítéssel…“Mondjátok meg a főnöknek, hogy…”Nem csak multicégeknél gyakori probléma, hogy a vezetőség – szó szerint! – nincs köszönő viszonyban a cég többi tagjával. Biztosan találkoztunk már panaszkodó frontline dolgozóval, akinek van egy bizonyos visszatérő problémája a rendszerrel, de mire a panasza eljut a vezetőségig (ha egyáltalán eljut), már jelentős kár keletkezett.Ezért kell a vezetőségnek tökéletes összeköttetésben lennie a teljes céggel. Ez a szabály a változásmenedzsment szempontjából nézve is érvényes. Akár a vezetői meetingeken elhangzottakat is lehet közvetíteni valamilyen módon a munkatársak felé – így nekik is van beleszólásuk a végleges döntésekbe, ami ugyebár nem kicsit növeli a dolgozói elköteleződést. Hiszen aminek a létrejöttében nekem is aktívan részem volt, ahhoz jobban ragaszkodom.Az Office 365-nek igencsak színes palettája van olyan eszközökből, amelyek használatával következetesen kommunikálható a cég missziója, értékei és stratégiai kezdeményezései is. Ha éltek ezekkel a lehetőségekkel, nem marad több kérdőjel vezető és beosztott között, nem lesz több „nem is tudtam” vagy „ez nem az én dolgom”. Ha munkáról lesz szó, közös ügyről lesz szó.Az pedig, hogy pontosan melyik eszközöket szeretnétek használni, az tőletek függ. Minden cég más-más munkakultúrával bír. Más tempóban és más terv szerint alkalmazkodik a változáshoz.Ez nem a szájbarágós rész…Nem, nem fogunk listát adni a kezetekbe, hogy ezt és azt az alkalmazást csak erre és arra az egy dologra használhatjátok és csak ilyen és olyan módon. Pont az a remek ezekben az eszközökben, hogy a saját céges igényeiteknek megfelelően testreszabhatjátok őket. (Persze nem lesztek magatokra hagyva a bőség zavarában, hiszen csak egy leveletekbe vagy telefonotokba kerül, és segítünk, ha kérdésetek van.)Amiről viszont kaptok listát…Így áll a munkahelyéhez az elkötelezett munkaerő, bármilyen pozícióban legyen is:

  • Megosztja a tudást és tudja, hol keresse az információkat. Ezt a célt szolgálja a SharePoint-tól elkezdve a OneDrive-on át a Teams is, tulajdonképpen a teljes Office 365 támogatja ezt az attitűdöt.
  • Együtt gondolkodik, ötletel, tervez és rendszerez a többiekkel. Ha szeretjük a munkánkat, kicsit minden projektet a sajátunknak érzünk. Abban, hogy a nagy közös brainstormingok brilliáns pillanati a határidők előtti hajrában is veletek legyetek – ráadásul rendezetten -, a OneNote, a ToDo és megint csak a Teams lesz a segítségetekre.
  • Halad a korral, ha lehet földön-vizen-levegőben dolgozni, akkor földön-vizen-levegőben (is) dolgozik. Arra célzunk, hogy ha már van rá lehetőség, gondolkodjatok streamelésben, videóhívásban, bármiben, ami azonnali és a lehető leggördülékenyebb kommunikációt szolgálja. Ebben áll egy csapat sikere nem?

Megint túl sok a karakter. A lényeg: ha megvannak a megfelelő eszközeitek és a megfelelő attitűd a munkához, nem lesz lehetetlen. Az eszközöket mi biztosítjuk – a többit ti. 😉