2017 során a vállalatok többször is nagyfokú biztonsági kockázatnak voltak kitéve, hiszen az új zsarolóvírusok – a WannaCry és a Petya új változata – újult erővel csaptak le, megbénítva többekközött kórházakat, reptereket. Vajon megfelelő óvintézkedésekkel elkerülhető lett volna egy ekkora vírustámadás? Ezt már sosem fogjuk megtudni, viszont az sosem árt, ha megelőző lépéseket teszünk, hiszen jobb félni, mint megijedni.

Mennyit is érnek az adataid? Csak akkor tudod meg igazán, amikor mindet elveszik.

Összegyűjtöttünk 8 egyszerű lépést, amik segítségével elmondhatod, hogy többet tettél a céged IT biztonságáért, mint a cégek 80%-a.

1. Frissíts!

Újra és újra elhangzik a szakértők szájából a kulcsmondat, és még mindig érvényes: frissítsd az operációs rendszert és az alkalmazásokat. Amikor csak lehet. A frissítésekkel mindig újabb és újabb védelmi funkciók is jönnek, amik hatékonyan tudják felvenni a versenyt az újabb és újabb vírusokat. Ha eddig még nem tetted volna meg, kezd 2018-t ezzel: viszlát Microsoft XP!

2. Használd a megszokottat!

Tényleg ennyire egyszerűen kezdődik a biztonság alapszintje, a szokásos védelmi eszközök használata egyáltalán nem régimódi, sőt! Anti-virus, Anti-mailware és Anti-spyware. Jóminőségű alapvédelmet nyújtanak, amire minden vállalatnak szüksége van.

3. Kommunikálj munkatársaiddal!

A cégen belül biztosan mindenki tudja, mik is pontosan a vállalati biztonsági szabályok? Tényleg? Mindenki? Mert, ha esetleg nem tudnák, akkor van egy jó kifogásuk, amikor balul sülnek el a dolgok…

4. Ellenőrizd kétszer!

A biztonsági rések 80%-a félrekonfigurált beállításokból adódik. Így a tanulság: mindig minden biztonsági beállítást kétszer kell ellenőrizni élesítés előtt.

5. Játssz orvost!

Futtass rendszeresen egészségi és biztonsági ellenőrzéseket a kulcsalkalmazásaidon! Így arról is időben értesülsz, ha frissítésre van szükség.

6. Gondolkozz úgy, mint egy tűzfal!

Emlékezz, az alapbeállítás minden tűzfalon: az összes letiltása. Kezd el így, ás utána engedélyezed az adatokat és alkalmazásokat, amire tényleg szükség van.

7. Készülj fel a legrosszabbra!

A biztonsági tervek sok esetben csak addig terjednek, hogy valamennyire előzzük meg a támadásokat és nem készül átfogó terv az esetleges betörést követő lépésekre. Egy behatolás utáni pánikban a webszerverek és tűzfalak lekapcsolása nem a legjobb az üzletnek.

8. Csukd be az ajtókat!

Amikor egy munkatársaddal elbúcsúztok egymástól, fontos, hogy a hozzáférései is elbúcsúzzanak tőle, hiszen nem szeretnéd, hogy a kolléga távozásával az adataid is távozzanak. Alapvető tény, mégis sokan elfelejtik.

+1 Használj biztonságos megoldásokat!

Érdemes ismert gyártók termékeit választani, hiszen nekik a presztízsük múlik azon, hogy mennyire fejlesztik biztonságossá megoldásaikat.