teams

Egy eszköz, amivel sok emberből egy csapat lesz – Microsoft Teams

Mi lebeg a tömegsír felett? Csapatszellem.

Na de félretéve a morbidkodást egy cég életében az esetek nagy többségében a siker elengedhetetlen kulcsa a gördülékeny csapatmunka. Vagy úgy is megközelíthetjük, hogy annak hiánya hosszú távú és mélyreható károkat okozhat. Nagyjából az egyetlen kivétel, ha cégünk egyetlen személyből áll, ilyenkor elég, ha csak jól kijövünk magunkkal.

Nos, így 2017-ben ha nem is pótolhatjuk a csapatmunkát, de olyan mértékben támogathatjuk, hogy onnantól már-már lehetetlen félresiklatni a működést. Erre pedig az év elejétől a Microsoft szolgál egy mindent átfogó eszközzel, amit egy szemernyi megtévesztést sem tűrve Teams-nek keresztelt.

Alapvetően egy jól használható chatplatformról van szó, ahol meglepő hatékonysággal kommunikálhatunk munkatársainkkal, de már a legalsóbb szintű használata is jóval túlmutat ennél. Lényege abban rejlik, amit nem titkol: a csapatokban. Személyre szabhatóan strukturálhatjuk ugyanis a felületet. Lekövethetjük vele a vállalati felépítést, így elkülönülhet a pénzügy, marketing, sales és más divíziók, vagy feloszthatjuk projekt alapon is, de a határ a csillagos ég, ráadásul nem csak egy megoldás létezhet egyszerre. A külön szálon futó beszélgetések mellett lehetőség van 1-1 felépítésű klasszikus chatre is, valamint, ami igazán használhatóvá és kiemelkedővé teszi a kommunikációt, hogy lehetőség van egy lépcső mélységben válaszadásra. Ezzel pedig elkerüljük, hogy közbeékelt üzenetek eltérítsék a válasz relevanciáját. Mindig, mindent a saját kontextusában tudunk megválaszolni, megvitatni.

A gyorsan és mégis átláthatóan működő kommunikáció során pedig megkapjuk azt, amit csakis itt kaphatunk meg: a Microsoft teljes infrastruktúráját. A Teams ugyanis meggyőző kényelemmel integrálható az Office 365 környezetébe. A csapatchat során megosztott dokumentumok megnyitásához például el sem kell hagynunk az alkalmazást, az Office online segítségével valós időben szerkeszthetjük kollégáinkkal. Természetesen ugyan ez a helyzet más Office termékek esetében is, valamint a Skype is mögöttünk áll, így hang és videóhívást is indíthatunk a Teamsben.

Tehát lényegében minden adott, hogy csapatunk összes tagja hatékonyan kommunikáljon a többiekkel és mindenki csak azt lássa, amire neki szüksége van. Lehetőségünk van más alkalmazásokban létrehozott projectek, ötletek megosztására, szerkesztésére és úgy vitatni meg a fontos döntéseket, ahogy eddig még soha.

Az pedig már szinte alapszolgáltatás, hogy különböző eszközeinkről, bárhonnan elérhetjük a csapat felületét, így nem vagyunk helyhez kötve. Különösen hasznos lehet ez állandóan úton lévő munkatársak esetében.

Az pedig munkakörtől függetlenül megnyugtató, hogy minden, ami ezekben a beszélgetésekben folyik a lehető legnagyobb biztonságban van. Ezt a Microsoft felhőszolgáltatásainak minden biztonsági intézménye maximálisan szolgálja, így már csak egyedül a gépelés közben mögöttünk leselkedők miatt kell aggódnunk.

Mindezt pedig Office 365 előfizetés birtokában teljesen ingyenesen kapjuk, ami igencsak nagy fegyvertény.