emailmigracio2

Költözik a levelezés, reméljük minden meglesz. Ha minket kérdezel: meg hát! – 2. rész

Az első részben elkezdtük átfutni, hogy milyen részletekre kell odafigyelni levelezésünk migrálása esetén. Azonban a sor még bőven folytatódik, nézzük tovább, mire érdemes ügyelni.

A további DNS rekordok.

A 10-es lista, amit kapunk, tartalmaz egy MX rekord igényt, 6 db CNAME rekord igényt, 1 db TXT típusú SPF rekord igényt, és 2 db SRV rekord igényt. Nézzük, itt mire kéne odafigyelni.

MX rekord:

Azt nem elemzem, mit csinál egy MX rekord, ezt minden szakember tudja. (Nem szakembereknek: Az MX rekord mondja meg az ügyfél levelező partnereinek, hogy amikor e-mailt küldenek neki, akkor a @cegnev.hu levelező szerver hol van a nagyvilágban). Az nyilvánvaló, hogy a migráció során, amikor is levelező szervert váltunk az ügyfélnél, pl. letelepített Exchange szerverről O365 Exchange Online szerverre, akkor MX rekordot kell módosítani. Még azt is tudják sokan, hogy ha gyorsan szeretnék váltani, akkor az MX rekord TTL-jét leveszem alacsonyra. Vajon azt is el tudja magyarázni Önnek a választott szakembere, hogy az MX rekord módosítás nem jelent éles váltást két szerver között? Azt is elmondja Önnek, hogy miért nem, hogy hogy működik a DNS a TTL vonatkozásában a nagyvilágban. Megnyugtató választ ad arra, hogy nem lesznek elveszett levelek az átálláskor?

A másik tipikus hiba, hogy sok ügyfél régi levelezése olyan szolgáltatónál van, aki 3-4 MX rekordot is létrehozott terhelésmegosztás, vagy magasabb rendelkezésre állás céllal a DNS rekordok között. Az Ön szakembere tudja-e, hogy az átállás előtt ezeket a további MX rekordokat ki kell törölni mind, tudja-e hogy a rekordok prioritása alapján melyikeket kell kitörölni, és melyik az az egy, amelyiket meg kell hagyni módosításra az átálláshoz majd? Arról van szó, hogy amíg mondjuk a Googlenél 5-6 db MX rekord „mögött” is ugyanaz az egy levelező szerver vagy postafiók rendszer van, és mindegy, melyik „MX rekordon keresztül” esik be a beérkező levél a postafiókomba a Google-nél, addig ha az átállás után az egyik MX rekord a levelet az O365-be dobja, a másik meg még a Google-be, akkor informatikus legyen a talpán, aki azt majd összefésüli Önnek. Az ilyen banális hibáknak elébe kell menni, ha valós ügyfél-elégedettséget szeretnénk elérni.

CNAME rekordok:

Ezekkel sok gond nem szokott lenni szerencsére, talán az autodiscover rekordot emelném ki a 6 közül. Sokan nem tudják, hogy Office 2016-os Outlook-ot már csak működőképes autodiscover rekorddal lehet beállítani az ügyfél munkaállomásán. Na de mi van akkor, ha a helyi infrastruktúra tartalmaz egy SBS szervert, amelyen van DNS kezelés, miért ne lenne, és van benne autodiscover rekord, csak épp ugye más értékkel, amely a letelepített szerverre mutat. Hogy fogom megoldani az átállás előtt, hogy az előkészített O365 postafiókokba migrált levelek az ügyfél gépére frissen letelepített Outlook 2016-ban megjelenjenek? Itt egy Next-next-finish nem lesz elég. Itt meg kell tudni kerülni a helyi DNS kezelést, és nekünk erre is vannak megoldásaink.