google spy

Még te is meglepődsz miket tud rólad a Google

Korábban már írtunk róla, hogy az internet egyre testre szabottabbá válik, és ez jelenleg ott tart, hogy ugyanakkora esélyünk van megnyerni a lottót, mint arra, hogy van még egy ember a világon, aki ha megnyitja a böngészőt, ugyan azt látja, mint mi. Szó volt már a vásárláskor számunkra felajánlott termékekről, valamint arról is, hogy a Youtube hogy találja ki, hogy milyen videó tetszene nekünk.

Ezek azonban egy-egy platformon, oldalon, területen használatos rendszerek. Van az éterben egy ennél sokkal átfogóbb, amolyan atyaként működő jelenség, ez pedig nem azt ismeri, hogy mit vásárolnánk, vagy mit néznénk, hanem minket. Minket viszont meglehetősen jól.

Ez az atya pedig Google néven ismert. 2020-ban az már aligha szolgál meglepetésként, hogy a cég réges-rég túllépett ’keresőoldal’ mivoltán és más területek felé kacsingat. Sorozatos felvásárlások, fejlesztések és persze tőkefelhalmozás során ma már szó szerint az egész életünket áthatja. Jegyezzük meg jól: a Google mindig ott van velünk. Ez pedig általában igen hasznos. Szinte felsorolhatatlan mi mindenben segítenek minket nap, mint nap a vállalat különböző alkalmazásai, felületei, szolgáltatásai. Ezzel szemben viszont, akik valaha elgondolkodtak rajta, hogy ez hogy lehetséges, vagy csak simán látták a Sasszem c. filmet, némi kétkedéssel állnak a dolog feltétlen jóakaratához.

Egy fontos dologról azonban itt szó kell essen. Habár a rendszer valóban óriási adathalmazokat gyűjt be rólunk és képes kiismerni minket, ez nem arról szól, hogy a kémfilmekben látott módon ezeket életünk kulcsmomentumaiban majd politikai háttérhatalmak felhasználják ellenünk. Sokkal prózaibb oka van: azt akarják, hogy pénzt rakjunk a zsebükbe. Ezt viszont a lehető legkifinomultabb  módon intézik. A Google maga ugye teljesen ingyenes. Tehát mi úgy fizetünk nekik, hogy vásárlunk cégektől, akiknek így lesz miből hirdetni. Na ez a kulcsszó, ezért ismer jobban minket a színesbetűs óriás, mint saját családtagjaink.

google figyel

Nemrég ugyanis egy óriási paradigmaváltás történt az internetes reklámpiacon. Ellenben azzal, amikor régen az embereknek hirdettek és ezt mi is láttuk, most nekünk hirdetnek, pontosan nekünk, ezt pedig más emberek nem látják. Ha én, a fényképezés szerelmese pár évvel ezelőtt édesapámnak kerestem horgászbotot születésnapjára, akkor a felkeresett oldalakon különböző horgásztúrák, csalik és elektromos kapásjelzők hirdetését láttam. Most, ha ugyan arra a pecawebshopra felnézek, témájától teljesen függetlenül objektíveket és fényképezőgépeket fogok látni hirdetésként. Ez a különbség.

Ezért pedig a Google igyekszik a világ összes adatát kisajtolni belőlünk, s ezzel a legtöbb ember tisztában is van, azonban egyfajta mítoszként leng ez körbe minket. Eddig. Most viszont megmutatjuk, hol tudhatod meg, hogy mit tudnak rólad.

Ezek érdekelnek minket?

☛ Hirdetésbeállítások

Ezen az oldalon egyrészt megnézhetjük, hogy akkor végtére is a horgászatért rajongunk, vagy életünk a fényképezés. Legalábbis szerintük. Ami pedig hosszú távon hasznosabb, hogy ezeket a kategóriákat szerkeszthetjük is. Elvehetünk, hozzáadhatunk, hajrá.

☛ Google irányítópult

Itt kevesebb terünk van szerkeszteni, azonban érdekességnek kitűnő. Számszerűsítve láthatunk mindent, amit elkövetünk. Könyvjelzőinket, Gmail beszélgetéseinket, használt alkalmazásainkat, névjegyeket. Ezeket persze mind meg is nézhetjük, elemezgethetjük.

Merre járunk?

☛ Térkép előzmények

Na ez már a nehézsúlyú kategória. Mikor rátaláltam hosszú-hosszú perceket töltöttem a nézegetésével. Egyben pedig rádöbbentem: attól mert én nem használom épp a Google-t ő még használ engem. Szebben szólva, elemez. Meghökkentő pontossággal jelöli be nekünk a térképen, hogy mikor, hol jártunk ha pedig fotóztunk is, azokat a képeket is egyből átlapozhatjuk. Nem csak az útvonalakat, hanem a helyek nevét is kiírja, ahol eltöltöttünk némi időt, illetve azt is tudja, hogy gyalog, autóval vagy esetleg tömegközlekedéssel utaztunk. Ráadásul évekkel ezelőtti útvonalainkat is fellelhetjük, így felbecsülhetetlenül hasznos lehet, ha tudnunk kell mikor hol jártunk és mit csináltunk. Érdemes megnézegetni, szórakozásnak is kitűnő.

Mi, egy az egyben!

☛ Saját tevékenységek

Ez pedig a non plus ultra. Egy idővonalon láthatjuk napra lebontva, hogy mire kerestünk, milyen videókat, vagy képeket néztünk, hol jártunk, milyen cikkeket olvastunk. Nekem személy szerint azt is kijelzi, hogy reggel mikor szólt az ébresztőm.

Ez az egész kicsit szórakoztató, kicsit ijesztő de mindenképpen megdöbbentő. Nem tudom előrébb vagyunk e vele, hogy immáron mi is tudjuk, mit tudnak rólunk, de biztos vagyok benne, hogy ezek a funkciók számtalanszor igen hasznos szolgálatot nyújthatnak, igyekezzünk hát uralmunk alá hajtani őket.