azure

10 nyomós érv a Microsoft Azure mellett – 1. rész

Technika – Mondani sem kell mekkora súllyal bír, ha a vállalati szféráról beszélünk, és persze sikerről.

Ha jól megnézzük a technikai manővereket az üzlet világában, vagy a vállalkozásokra nehezedő állandó nyomást, hogy a beruházások megtérülését biztosítsák, látható, hogy nem intézhetjük el a dolgot egy egyszerű „a technika fontos” kijelentéssel. Jóval többről van szó.

E téma vagy ezer irányból megközelíthető lenne. Mi 10 olyan Microsoft Azure előnyt fogunk most bemutatni nektek, ami kis- és középvállalkozásoknak egyaránt különösen hasznos lehet. (Tekintettel a bejegyzés terjedelmére, egyelőre csak 5 előnyről olvashattok!)

Ahogy fókuszunk is mutatja, úgy gondoljuk: ha felhő, akkor Azure. Ez a szolgáltatás kiemelkedik többi társa közül. Meggyőződésünk pedig nem csupán az elégedett felhasználók számának rohamos növekedésén alapszik… Egyet már az elején kijelenthetünk: az Azure olyan előnyöket ad felhasználói kezébe, amelyek birtokában azok jó eséllyel lehagyják vetélytársaikat a versenyben. De lássuk, milyen előnyöket!

A Microsoft Azure…

1. … gyors. De tényleg.

Evidencia, sőt már-már közhely is, hogy rohanó világunkban különösen nagy szerepet kap a gyorsaság. A céges szférában ez hatványozottan igaz. Az Azure-előnyök kontextusában nézve ez az elengedhetetlen gyorsaság elég sokrétű. A telepítései módosítások például minden más konkurens szolgáltatáshoz képest gyorsabban mennek végbe. Az infrastruktúra-módosításokról ugyanez mondható el, akárcsak a skálázhatóságról (mind horizontális, mind vertikális). Van, aki gyorsan szereti…

2. … rugalmassá tesz

Azok a vállalkozások, amelyek Azure-t használnak, a megoldások fejlesztésekor jelentős előnyre tehetnek szert: tesztelhetnek, visszajelzéseket gyűjthetnek, és újra kezdhetik egy tetszőleges pontról. Megvan tehát a lehetőségük új utak és technikák megismerésére. Még fontosabb, hogy kipróbálhatnak funkciókat, majd eldönthetik, szükségük van-e rá vagy sem. Mindez anélkül mehet végbe, hogy nagy költségekbe vernék magukat – vagy épp elkezdenének kiépíteni egy egész infrastruktúrát, ami később aztán nem működik megfelelően. A költségekre visszatérve: az Azure esetében a számlázás perc és használat alapú!

Az innováció nagyobb hatással van az üzletre, mint hinnénk. Ez a fajta agilitás nem csak egyszerűen abban segít egy csapatnak, hogy megoldjon problémákat, hanem ezáltal abban is, hogy nagyságrendekkel több feladatot oldjon meg. Nem kell zseninek lennünk hozzá, hogy rájöjjünk, ez a gyors fejlődés egyik alapköve.

3. … globálisan elérhető

Az Azure a világ 30 különböző régiójában működik. Ez azt jelenti, hogy több helyen van jelen, mint az Amazon Web Services, vagy a Google Cloud. Az, hogy egy cég szolgáltatásai a Microsoft globálisan elhelyezett adatfarmjaiban futnak, nemhogy sokat segít, hanem elengedhetetlen. Azoknak a klienseknek, akiknek arra van szükségük, hogy dinamikusan módosíthassák applikációik globális lábnyomát, teljesítményük és felhasználásuk függvényében, tökéletes választás az Azure. Biztosak lehetünk benne, hogy mindig remek felhasználói élményben lesz részünk – ami nem függ a földrajzi elhelyezkedéstől.

4. … teljesen integrált fejlesztői környezettel rendelkezik

Pirospont jár még az Azure-ba beleépített Visual Studio-ért is – ami az utóbbi idők talán legjobb csoportmunkaeszköze. Az integráció pofonegyszerű benne; minden interakció pontosan visszakövethető marad, ami jelentősen megkönnyíti a munkát. Egy plusz dolog, amiért a fejlesztők szeme csillogó lehet az az, hogy egy kattintással GIT-repository-ként is használható a felület. További előny az Azure-ban a dolgok internete (IoT): segítségével könnyű művelet a smart óra által összegyűjtött egészségügyi adatok összehasonlítása, a megjelenítése és értelmezése. Az Excelről pedig fontos megjegyezni, hogy – mivel sok cég bíz rá különösen bonyolult folyamatokat – létrehoztunk egy motort, ami kihasználja az Azure skálázhatóságát, ezáltal növeli a teljesítményt.

5. … nem hagy cserben

Minden fejlesztési projektnek vannak életciklusai ugyebár: tervezés, vázlat, fejlesztés, tesztelés, javítás, kiadás. Az Azure végig támogatja ezeket a ciklusokat, nézzük, hogyan…

  • Source controll: Ha több programozó dolgozik egy projekten, akkor ennek a szoftvereknek hála, karakter pontosan vissza lehet követni, hogy ki, mit és mikor változtatott a kódon.
  • Unit testing: ez egy gyakorlatilag automatizált részegység teszt. A készülő programot rákötik egy automatára, ami elárasztja bemenettel, és megnézik, hogy van-e olyan bemenet, amitől a program meghibásodhat.
  • Integration testing: egy programnak a legtöbb esetben más szoftverekkel kell együtt működnie, ebben a fázisban azt tesztelik nincs-e egymásra káros hatással a fejlődő program és a környezet (OS, telepített programok hálózat, stb.)
  • Delivery: Azure-ból terjeszteni, a terméket NAGYON könnyű.
  • Go live tools: a markodba nyomnak egy csokornyi szoftvert, ami abban segít, hogy az elkészült alkalmazásodat pillanatok alatt éles rendszerként elindíthatod Azure-ban.

Forrás: redpixie.com