Nők, akik megváltoztatták az informatikát

Bill Gates, Steve Jobs és Neumann János. Vagy még ott van Justin Hall is, aki 1994-ben elindította az első blogot. Mind-mind férfiak. Azt gondolhatnánk, hogy az informatika nagy alakjai között csak nagy tudású, tekintélyes fickók vannak, mintha az informatika nem nőknek való tudomány lenne. Pedig, biológiailag semmivel sem alkalmasabbak a férfiak erre a szakmára, mint a nők, és ha egy kicsit mélyebbre ásunk, akad néhány méltánytalanul elfelejtett nő is a számítástechnikai úttörői között.

Ada Lovelace

Charles Babbage, 18. századi angol matematikus, aki több, mechanikus alapon működő analitikai számítógép koncepcióját is kidolgozta. Babbage egy nap Torinóban tartott előadást, hogy támogatókat gyűjthessen analitikai gépéhez. Ezen ott ült Luigi Federico Menabrea (ő később 1867 és 1869 között Olaszország hetedik miniszterelnöke lett), és lelkesen jegyzetelte Babbage szavait. Ezeket a híres angol költő, Lord Byron lánya, Ada Lovelace fordította angolra egy barátja unszolására, majd Babbage javaslatára a fordítást jegyzetekkel is ellátta. A jegyzetek végül világhírűvé tették, hiszen lényegében leírta a programozás alapjait. Négy koncepciót is kidolgozott. Az első elképzelése, hogy egy általános célú gépet kellene építeni, ami lyukkártyák segítségével programozható. A második elképzelése szerint ezeket a gépeket nem csak matematikai műveletekre lehetne használni, hanem bármire. Például zeneművek komponálására. Harmadik koncepciója maga a programozás elméleti és gyakorlati megvalósítása volt. Ehhez például egy kódolási utasítássort is készített. És végül oda is eljutott, hogy feltette a kérdést, vajon képes-e a gép gondolkodni. Ő egyébként úgy vélte, hogy nem, mert bár a gép felismeri az összefüggéseket, de soha nem lesz képes semmilyen igazságot előre látni.

Az „ENIAC-lányok”

Valójában hat nőről van szó. Betty Snyder, Frances Bilas, Jean Jennings, Kay McNulty, Marlyn Wescoff és Ruth Lichterman. Ők 1946-ban az amerikai hadsereg által kifejlesztett, a világ első, teljesen elektronikus számítógépének programozói voltak. Vagy, ahogy akkoriban hívták őket, adatbevivői. A 20. század közepén azért kaphatták meg ezt a munkát, mert nagyjából azt gondolták róla, hogy teljesen agyatlan feladat egy ilyen gép működése. Lényegében csak követni kell a leírást, és kész. Ha nem így lett volna, akkor valószínűleg ezt a munkát is férfiak végezték volna. Csakhogy, az ENIAC működtetéséhez folyamatosan bonyolult matematikai műveleteket kellett megoldani. A hölgyek főnöke is nő volt, Adele Goldstine, aki konkrétan az ENIAC programozási kézikönyvét is írta. Jean Jenningssel közösen pedig megalkották az első szoftvereket is.

Grace Hopper

Ő volt az első nő, aki doktori fokozatot szerzett számítógép tudományokból, az amerikai haditengerészettől pedig ellentengernagyi rangban szerelt le. Magyarországon, aki katonai rangban legutóbb eddig jutott, az 24 évig kormányozta az országot Horthy Miklós néven. Grace Hopper viszont inkább az informatikába ölte tehetségét. Ő írta az első olyan fordító programot, ami képes volt a számítógép számára lefordítani a valamilyen programozási nyelvben írt programot. De a számítógépektől független programnyelv ötlete is tőle származik, nem véletlen, hogy részt is vett az egyik első ilyen, a COBOL kidolgozásában.

Szerencsére a nők a jelen informatikai iparában is ott vannak. Meg Whitman vezetésével lett az eBay egy kis 30 fős vállalkozásból egy 15 ezer fős nagyvállalat. Ő jelenleg egyébként a HP vezérigazgatója. De ott van Ursula Burns, aki a Xerox elnök-vezérigazgatója. És túl azon, hogy nő, ő volt az első afro-amerikai, aki Forbes 500-as (az Egyesült Államok legjobb 500 vállalata) céget vezet. Mindezt úgy, hogy a szülei még panamai bevándorlók voltak. Vagy ott van Mitchell Baker, aki akkor is tovább gründolta az egész Mozilla projektet, amikor a fő támogató Netscape kihátrált mögüle. A történet pedig ismert. Netscape ma már nincs, a Mozilla pedig él és virul.

Ezek azok a nők, akik nélkül ma az infokommunikációs világ sokkal sivárabb hely lenne. Akik nélkül a jelen férfiászai sem ücsöröghetnének az IT-szektor tetején. És akik bizonyítják, hogy az informatika igen is nőknek való tudomány. De kár, hogy nincsenek sokkal többen!

A cikk megírásához Walter Isaacson Innovátorok című és Nők az ENIAC sikerében című könyvei voltak a segítségemre.