Szoftverlicence-szerződés hiba, Windows virtuális gépre telepítésénél

Ha azt tervezzük, hogy Windows 8, vagy annál újabb kernellel rendelkező Windowst telepítünk virtuális környezetbe, könnyen az alábbi hibába ütközhetünk.

A Hyper-V alapbeállításai szerint a virtuális gépet (továbbiakban guest) 512MB memóriával hozza létre, ha ehhez bekapcsoljuk a dinamikus memória kezelést is, akkor már más dolgunknak nem is kellenne lennie. A valóságban viszont, a következő hiba miatt nem telepíthető az operációs rendszer. “A Windows nem találja a Microsoft szoftverlicence-szerződést. Ellenőrizze, hogy érvényes-e a telepítés forrása, és indítsa újra a telepítést.” A hiba angol nyelven: Windows cannot find the Microsoft Software License Terms. Make sure the installation sources are valid and restart the installation.”

 

A Windows nem találja a Microsoft szoftverlicence-szerződést. Ellenőrizze, hogy érvényes-e a telepítés forrása, és indítsa újra a telepítést.

A Windows nem találja a Microsoft szoftverlicence-szerződést. Ellenőrizze, hogy érvényes-e a telepítés forrása, és indítsa újra a telepítést.

Ezzel azért is vagyunk nehéz helyzetben, mert nem kapunk egyértelmű hibakódot, így nehéz rákeresni is, hogy ez mivel hárítható el. A probléma pontos okára Windows rendszergazdaként sem sikerült magyarázatot találnom, de a megoldás szerencsére nagyon egyszerű.

Kapcsoljuk ki a guestet és nyissuk meg a beállításait, itt navigáljunk a memória beállításaira és a kezdeti memória méretét növeljük meg minimum 1024MB-ra. Mentsük el a változtatásokat és indítsuk újra a guestet. Ekkor már a telepítésnek szó nélkül tovább kell mennie.

A probléma egyaránt jelentkezik Hyper-V és VMWare alatt is, de mindkét hypervisor esetében ez a megoldás. Elméletben a telepítés után visszaállíthatjuk a kezdeti memóriát 512MB-ra, de ezt semmiképen nem javaslom.